hit counter Begin: 29.7.2010

19 August, 2010

IP Got 50 Followers Already!

Firstly, saya sangat berterima kasih kepada semua follower blog saya ini. Blog saya iaitu InternetPeers(IP) telah mendapat 50 orang pengikut. Buat pengetahuan anda, blog saya ini telah secara rasminya berdaftar dengan Blogger pada hari Ahad 10.5.2009.

IP 50 followers

Sekali lagi terima kasih kerana "follow" blog saya.. Sila tinggalkan pesanan melalui email dan comment agar saya dapat memperbaikkan lagi blog ini. Terima kasih. 1 Malaysia!!!
Read rest of entry

Script Kiddies VS Hacker[MUST READ]

Saya cuma ingin menyatakan pandangan saya yang berdasarkan pengalaman membaca article-article dan post-post yang "bertaburan" di Google melalui pelbagai sumber. INI CUMA PANDANGAN SELEPAS PENGALAMAN MEMBACA SAYA. TIDAK BERMAKSUD SAMA SEKALI UNTUK MENYATAKAN POST SAYA INI 100% TEPAT DENGAN YANG SEBENARNYA.

NOTE: Jika anda mula salah faham, jangan teruskan membaca post ini. Tetapi jika anda faham situasi saya, sila teruskan...

Sekarang, dunia komputer yang meluas ini telah membahagikan individu/golongan pengguna komputer secara beberapa golongan/level untuk dibezakan. Saya cuma ingin menyatakan mengenai Script-Kiddies dan Hacker secara basic sahaja. Dari golongan tersebut, terbahagi pula kepada beberapa golongan. Saya tidak akan pergi secara lebih detail. Anda boleh gunakan Google untuk meneruskannya...

Script-Kiddies
1- Level Kedua selepas Newbie
2- Tidak mempunyai asas dalam ilmu komputer
3- Etika yang kabur
4- Ada kalanya tidak berpegang kepada etika
5- Tidak tahu untuk coding/menulis bahasa program
6- Bergantung kepada orang lain(biasanya Hacker)
7- Tidak mengeluarkan script/program sendiri
8- Mereka berjinak-jinak dengan bahasa program(tidak mahir)

Contoh perbualan Script-Kiddies(SK) dengan Operator(OP) di salah sebuah room IRC:

SK: Hello Operator
OP: Hello. Kamu ada masalah dengan room ini?
SK: Tidak. Tapi kamu akan mendapat masalah kerana saya akan hack room ini.
OP: =_="

<SK telah di "banned" oleh Operator>

Hacker
1- Minat yang kuat untuk belajar
2- Tidak pernah jemu untuk terus belajar
3- Ingin bebas daripada kekangan(limit)
4- Sukakan "freeware"
5- Mahir dengan bahasa program(master)
6- Menulis script/program sendiri
7- Share source code di forum
8- Bermatlamatkan Open Source


Di internet, ada banyak lagi info-info mengenai hal yang saya nyatakan di sini. Dan apa yang saya nyatakan berkemungkinan adalah salah sedikit atau mugkin juga seluruhnya..
Read rest of entry

Teknik Blogging [MUST READ]

Sekarang ini, semua orang ada blog atau laman web. Blog memang familiar dengan Blogspot kerana Blogspot senang digunakan berbanding Weordpress. Tapi bagi yang advance, mana-mana provider pun tidak kisah. Sebab itu ramai juga yang memilih Wordpress dan Wordpress tetap famous.

Teknik blogging yang ingin saya nyatakan di sini ialah:

1- Ketahui tujuan anda
Sebelum Sign-Up blog, sila pastikan apakah tujuan anda untuk blogging. Adakah kerana duit? Adakah kerana anda kagum dengan article-article dan post pada laman web yang menyatakan blogging dapat menjana wang secara mudah dan lumayan? Adakah pula anda blogging hanya kerana ingin mengisi masa lapang? Mana-mana alasan, anda yang tentukan dan bergantung kepada anda.

2- Kepada yang "Income Based"
Kepada blogger yang sangat mengutamakan pendapatan dari hasil blogging, perlulah anda ketahui bahawa untuk menjana wang secara blogging ini bukan senang. Bagi yang pemula, perlulah anda ketahui tentang CPC, PPC, CPV dan banyak lagi. Dengan kefahaman ini, anda mungkin akan lebih jelas tentang bagaimana cara anda menjana pendapatan. Perlu anda ingat bahawa search engine memerlukan sesuatu yang asli dan unik. Tidak mungkin blogger itu dapat income RM500 sebulan dengan hanya post yang di-duplicate serta bilangan post yang cuma seratus lebih. Ingat, kunci kejayaan bagi blogger jenis ini ialah "network" atau "social"

3- Kepada "Blogging adalah hobi saya"
Blogger style begini sangat bagus kerana tidak mementingkan wang. Tetapi tidak bermakna wang itu 100% tidak perlu(dunia memang perlukan wang).LOL. Kepada blogger jenis ini biasanya mereka tidak jemu menulis post dan mengeluarkan idea serta maklumat-maklumat baru di internet. Setelah publish post secara banyak dan asli, barulah pendapatan akan datang.

4- Tentukan masa untuk blogging
Ramai blogger mengahadapi masalah ini. Memang betul kerana seseorang itu tidak mungkin sama aktiviti hariannya. Contohnya kepada yang bekerja dan pelajar. Bagi seorang pelajar, mereka mempunyai masa yang terhad untuk blogging. Bagi yang sudah bekerjaya, mereka mungkin boleh blogging dalam pejabat saja(curi tulang).Kepada suri rumah, mereka lebih cenderung untuk blogging kerana mereka mempunyai masa lunag yang banyak. Tidak hairanlah ramai blogger teridiri daripada kaum hawa yang rata-rata bekerja sebagai suri rumah.

5- Ketahui bakat anda
Perkara ini memang penting kerana akan menjadi kunci kejayaan dalam aktibiti blogging anda ini. Jika anda seorang yang "sastera", anda tetap boleh blogging seperti biasa dan carikan "network" yang mungkin berminat dengan hasil karya anda itu. Sebagusnya gunakan bahasa antarabangsa. Bagi yang mempunyai daya kreativiti yang mahir dengan grafik serta mempunyai kamera DSLR, adalah distorkan anda membuat blog yang berkenaan gambar atau hasil seni anda itu. Ramai yang memerlukannya untuk dijadikan wallpaper, merehatkan minda(jika gambar mengenai alam) dan memberi inspirasi kepada pengunjung.

6- Tentukan sasaran pelawat
Ini merupakan perkara paling penting dalam blogging. Kelebihan paling hebat ialah jika anda bagus dalam bahasa Inggeris(English) kerana dengan bahasa antarabangsa, pengunjung anda mungkin akan datang dari pelbagai pelusuk negara. Sekiranya anda sengaja untuk menulis dalam bahasa melayu, anda silap kerana pengunjung boleh lagi membaca penulisan anda itu dengan menggunakan Google Translate dan sebagainya. Bahasa English tidak menyediakan limit dan menjadikan blog anda "versatile".

7Memilih nama dan alamat blog
Searh engine adalah keperluan dan satu-satunya service yang akan mem-popularkan blog anda. Jika anda ingin membuat blog berkenaan dengan komputer misalnya, pilihlah nama yang sesuai dan berkenaan dengan komputer contohnya "blog komputer" atau "komputer blogger" dan sebaginya asalkan tidak terpesong dengan isi blog anda. Perlu anda elakkan nama dan alamat blog yang panjang serta susah untuk di ingati. Contohnya "buahepalmasakranum.blogspot.com"

8- Kandunagan blog anda. Tentukannya!
Ini sepatutnya menjadi persiapan awal sebelum anda mendaftar blog. Jika anda ingin menulis berkenaan kisah hidup anda, anda memang berhak menulisnya kerana blogging merupakan alternatif untuk "melepaskan perasaan" atau menceritakan sesuatu. Tetapi sila fokus tentang kandungan blog anda ini. Jika nama blog anda adalah nama anda misalnya:

Nama blog: Ahmad Fakrul
Alamat blog: ahmadfakrul.blogspot.com

Apakah pengunjung akan fikir mengenai blog anda itu? jika mereka ingin dapatkan info mengenai telefon bimbit keluaran baru, adakah mereka percaya bahawa ada post mengenai maklumat tersebut walaupun info tersebut memang ada di blog anda.

9- Tinggalkan Komen
Sila tinggalkan komen untuk menyatakan idea anda. Dengan cara ini, dapatlah blogger improve lagi produktiviti dan kualiti blog mereka. Teguran bermaksud menegur untuk membina.
Read rest of entry

Mendapatkan informasi tentang sistem

Mungkin anda ingin mengetahui maklumat tenetang sistem anda untuk kepentingan dan kegunaan anda.Post ini amat berguna juga kepada sesiapa yang kehilangan guide/manual book(percuma setelah anda membeli komputer/laptop).

Cara-caranya ialah seperti saya nyatakan berikut::

1-Tekan Start/lambang "Windows" pada keyboard/key Windows+R
2-Masukkan perkattan ini=msinfo32

Setelah itu,keluar satu program..DONE :)
Read rest of entry

Ciri-Ciri Blog Yang Teruk

Pada post ini, saya cuma ingin menyatakan tentang pandangan saya dan tidak mengharapkan ianya adalah 100% benar kerana bergantung kepada blogger dan pelawat. Contohnya kalau blog yang cuma ada satu post, suka hati tuan dia la sebab blog dia. Kalau boleh sila elakkan dari comment seperti itu. Alasan saya, komen itu tidak membina.

Saya juga tidak "claim" yang blog saya ini bagus atau perfect. Maish lagi ada bnyak keburukan kerana saya masih baru dalam dunia blog berbanging otai-otai sekalian.
 
NOTE: Jangan baca jika anda mula salah faham bagi mengelakkan kesulitan

Ciri-ciri blog yang teruk ialah:

1- Background musicYang ini saya tidak suka kerana ialnya cuma melambatkan loading page. Perlu juga anda fikir bahawa jika anda menggunakan Streamyx misalnya iaitu internet yang laju, tidak semua pelawat mempunyai kelebihan tersebut. Pengunjung tidak mahu menuggu lama untuk membaca post anda itu. Kalau saya, saya lebih rela "googling" untuk cari kat laman web/ blog lain.

2- Gambar bakcground kelip-kelip
Ramai blogger fikir dengan meletakkan gambar bacground yang kelip-kelip pada blog akan menjadikan blog bertambah menarik. Gambar kelip-kelip saya maksudkan ialah gambar animated/.gif. Bagi saya, blog yang punyai gambar rama-rama atau bintang-bintang yang berkelip itu cuma menampakkan blogger tersebut tidak serius dan tidak professional.

3- Salji turun dan sebagainya
Biasanya teknik ini boleh dibuat dengan bantuan javascript. Blogger juga fikir bahawa blog mereka akan lebih "interactive" dengan adanya kesan khas sampingan ini. Bagi saya, ianya tidak perlu. Bukan sahaja mengaburi mata tetapi dengan penggunaan "effect" tersebut, blog juga akan menjadi sedikit perlahan.

4- Sila klik. Saya merayu
Ini yang paling saya tidak suka. Blogger yang menyatakan harapan mereka supaya pengunjung klik pada ads conothnya Nuffnang. Jika dikira dari T&A Nuffnang, kontrak boleh terbatal dengan tindakan yang tidak sepatutnya ini. Selain itu, alamat blog juga akan di "blacklist". Sebutulnya, biarlah pengunjung sendiri yang klik ads tersebut tanpan disuruh.

5- Cursor icon
Walaupun tidak ramai blogger yang guna teknik ini tapi hakikatnya ada blogger yang suka cursor yang ber-icon ini. Icon biasa yang boleh di ketemui ialah api, hello kitty, bunga, bintang, stik magic dan sebagainya. Saya tidak tahu kenapa mesti buat cursor sebegitu. Bagi saya, ia agak menyukarkan saya untuk membaca text pada post.

6- Comment need approval
Faktor ini pernah terjadi pada blog saya kerana script/layout/template blog saya yang telah diubah berbanyak-banyak kali itu menjadi "dont allow comment" secara defaultnya. Nasib baiklah kawan yang beritahu saya tentang hal ini. Saya langsung tidak perasan. Pelawat mungkin tidak mahu login akaun email atau service lain tapi ianya perlu untuk meninggalkan komen. Saya rasa ini sikit sebanyak membebankan. Mungkin blogger pilih cara ini untuk elakkan spam.

7- Dialog box
Kepada siapa yang guna dialog bog iaitu window kecil yang kelaur mesej tu, saya paling tak suka ini. Sangat annoying. Kalau hendak tulis mesej atau nota sekalipun, boleh jer tulis kat header atau bahagian atas kat page blog.

Semua itu cuma pandangan saya dan mengenai pengalaman saya sahaja. Saya tidak bermaksud sama sekali untuk mengkritik blog pihak tertentu tanpa alasan yang benar. Diharap faham sitausi saya ini.

Jika ada mana-mana kandungan yang anda tidak setuju atau ingin berkongsi maklumat, sila biarkan saya tahu dengan meninggalkan komen.
Read rest of entry

07 August, 2010

Rhythm For Mother

What my mother do now?
I wonder where she is now...

Is she okay?
Hopes mother is OK...
Is she asleep?
Is she tired?
She got bored?
Hopes mother is OK
Will she wake up early?
What things first she do?
She feel sleepy?
Hopes mother is OK
She called my name?
She miss me?
How many times i can feel?
Hopes mother is OK
Read rest of entry

GengBlogger Crash!!!

Kejadian berlaku pada minggu lepas.(sorry sebab lambat report sebab ada masalah dengan internet connection). Insiden ini berlaku pada tengah malam kalau tak silap saya sebab saya tengah wat kerja lain waktu itu.

Masa tu saya tengah menggunakan BackTrack 4 Final dan sila tengok sendiri apa yang jadi. Siapa-siapa pernah jadi begini tak?


Read rest of entry

Conky Hardcore by zer0nymous

What is Conky? This site can give you an aswer for that question. My little explaination is, Conky is one of most popular system monitor for Linux Operating System.

My situation and condition as below:

1- Im now in BackTrack 4 Final
   Linux bt 2.6.30.9 #1 SMP Tue Dec 1 21:51:08 EST 2009 i686 GNU/Linux
2- My Conky
   Conky 1.6.1 compiled Fri Oct 10 21:10:56 UTC 2008 for Linux 2.6.24-16-server (i686)
3- Xcompmgr was installed
4- I have three partition: (yes, Im in triple-boot)
    i-Ubuntu
    ii-Windows XP
    iii-BackTrack

Conky_by_zer0nymous

For the codes, You may see it here. You may edit or make a change to the code BUT YOU MUST EMAIL ME ABOUT YOUR OWN PRODUCT. Mail can be send to platligor@gmail.com
Read rest of entry

Goole Menggantikan Google

Google merupakan search engine yang cukup popular dan menandingi saingan hebatnya iaitu Yahoo, MSN dan kebanyakan search engine yang lain. Ini kerana pengguna mencapai kepuasan dengan layanan Google. Ditambah pula Add On yang amat penting dan banyak membantu serta melengkapkan Google seterusnya menjadikan Google sebagai search engine terpopular.

Tapi hari ini saya baru perasan bahawa Google telah diambil alih oleh Goole. Saya sendiri tidak pasti kenyataan ini. Tiada sumber yang mengeluarkan kenyataan tersebut tetapi saya hanya melihat pada gambar dari homepage Google itu sendiri. Mungkin saya telah silap kerana tidak peristiwa ini tidak gempar di internet.

Andai kata saya tersilap, saya ingin meminta maaf tetapi sebelum itu, silalah klik sini untuk ke post yang memberi saya ilham untuk mengeluarkan kenyataan ini. Adakah keadaan anda sama dengan keadaan saya sekarang ini?
Read rest of entry

Kenapa Hacker Wujud

Jika anda pengguna komputer dan internet, perkataan "Hacker" mungkin tidak asing lagi bagi anda. Namun, pernahkah anda terfikir mengapa wujudnya hacker??? Anda pernah kena hack dan anda menyalahkan hacker??? Adakah kerana perkataan "hack" & "hacker" ada kaitan???

Untuk ketahui apa dan siapa itu golongan hacker, sila ke <post title "Script Kiddies VS Hacker" & URL>. Anda connect ke internet dan sedang membaca post ini. Tidak kira dengan Streamyx atau Broadband, konsepnya anda tetap juga telah connect ke internet. Internet wujud kerana adanya hacker. Dan majunya juga internet kerana UNIX(Hacker Choice). Ya, kerana hacker ialah individu yang mahir dalam bidang komputer. Dengan adanya hacker, internet juga mempunyai HTTP Protocol. Anda melayari laman web facebook dengan menaip "Facebook" pada Google dengan menggunakan Google Search Engine. Terus anda klik hits(result) yang keluar untuk pergi ke laman web Facebook. Boleh anda nyatakan alamat(address) lama web Facebook. Ianya bermula dengan http://www.Facebook.*****. Anda boleh lihat perkataan http itu sebanyak mungkin. Ia wujud kerana adanya hacker.

Penerangan tentang kewujudan & kepentingan hacker dalam "role play"-nya

Anda perlu menaip password(kata laluan) selepas alamat email anda untuk login ke Facebook???
Ya, ianya mesti. LOL

Mengapa adanya password???
Password adalah salah satu cara untuk mengelakkan orang lain yang tanpa kebenaran tuan punya untuk melakukan login/access. Ini juga wujud kerana hacker.
-Contohnya anda boleh melakukan login ke Facebook dengan hanya memasukkan alamat email sahaja. Bermakna sesiapa yang tahu alamat email anda, maka mereka boleh login ke Facebook anda juga? Dan bermakna alamat email anda adalah rahsia?

UserA: Hey B, saya ingin menghantar email kepada anda. Apa alamat email anda?
UserB: Maaf A, alamat email saya adalah rahsia. Saya tidak mahu awak login akaun Facebook saya nanti.

<UserA menuju ke Pejabat Pos untuk membeli setem. LOL>

Kenapa pula password mesti mempunyai gabungan abjad dan nombor???
Kenapa "character" password mesti banyak???
Biasanya character(bilangan) password  melebihi 7(saya tidak tahu alasan tepat untuk tujuan ini) dan kenapa tidak cuma empat(4). Kalau empat senang sikit saya nak ingat. Password mesti ada abjad. Merumitkan sungguh!

UserB: Hey A, sekarang ini dah wujud password. Perlunya password untuk login ke Facebook.
UserA: Ya, Memang bagus wujudnya password. Sekarang boleh bagi tahu alamat email awak?
UserB: Ya, Saya tidak perlu bimbang lagi. Ini email saya myemail@yahoo.com
UserA: Terima Kasih B.

Password cuma nombor dan limit character adalah empat(0-9999)
<UserB melabelkan Brutus sebagai "my lovely tool">

Password mesti dari gabungan abjad dan nombor(a-z & 0-9)
<UserB melaung "SUSAHNYA!!!" dan meludah ke monitor apabila dia tidak berjaya "menembak" password akaun UserA>

Kenapa pula adanya login attempt limit???
Pernahkah anda tersilap menaip email atau password anda? Jika tersalah beberapa kali, anda perlu menaip paparan "gaptcha" untuk terus login? Ini kerana untuk mengelakkan orang yang tidak bertanggungjawab cuba login ke akaun Facebook anda. Gaptcha bertujuan untuk memastikan anda adalah manusia yang hanya boleh memasukkan paparan itu secara manual.

<Emak UserB menghantar dia ke Hospital sakit jiwa selepas melihat anaknya(UserB)menekan keyboard saja sepanjang hari>

Terdapat banyak lagi service dan "benda baru" yang "dibangunkan" oleh orang yang mahir dengan komputer(salah satunya hacker). Security yang wujud hari ini(makin hebat) adalah idea yang dicetuskan oleh hacker melalui kemahiran exploit-nya. Hacker find holes, Security maintainer patch that holes. Macam polis dengan pencuri. Kalau dunia ini tiada pencuri, gila apa polis main kejar-kejar sama geng polis sendiri.
Read rest of entry

Web Site Hacked by CuciOtak [REVIEW]

CuciOtak banyak melakukan pengubahsuaian atau "deface" pada laman web Malaysia. Yang terkini saya dapat tahu mangsa terbaru ialah laman web rasmi mahkamah Malaysia. Sila baca dengan lebih lanjut mengenai jenayah ini.

Siapa yang salah dalam hal ini?

1- Admin laman web tersebut yang cuai atau "paranoid"
Mungkin mereka tidak cuma fokus kepada produktiviti semata-mata. Dalam perbincangan, mungkin juga mereka asyik bincang mengenai keuntungan, nak buat itu, nak buat ini tanpa mengambil kira langsung pasal keselamatan.

2- Siapa pengaman sistem mereka?
Yang ini saya sangat keliru. Tapi sebelum itu, betulkah ada seseorang yang bertanggungjawab dalam mengendalikan hal-hal keselamatan laman web tersebut. Atau wujudkah "security maintainer" organisasi tersebut? Mungkinkah security maintainer mereka "out to date". Mungkin ya kerana ilmu yang terlalu luas dan seseorang mungkin lebih cenderung dalam memaipulasikan data/information. Lagipun, dalam bidang kerajaan, mana boleh pecat security maintainer mereka dengan begitu saja. Walaupun sudah "lama" tetap juga kena simpan.

3- Mereka fikir mereka secured
Yang ini mungkin juga. Dengan memakai .gov atau .edu dan sebagainya, mereka fikir mereka cukup selamat. Ya, mungkin dengan domain name tersebut, mereka akan ingat sesorang itu tidak akan hack mereka. Ya, ini laman web kerajaan. BAHAYA.. Tapi mereka terbukti silap. sila tengok saja mangsa yang bertambah ramai itu. Sila belajar dari perkara lepas..

4- CuciOtak terlalu hebat
Yang ini susah untuk di ukur kerana CuciOtak bekerja secara kumpulan. Jangan memandang rendah terhadap kekuatan mereka. Tapi sedarlah bahawa tiada siapa yang lebih hebat selain pencipta benda tersebut. Tapi ini cuma pada asalnya. Contohnya:

John mencipta software penapis laman web lucah dengan cara kerjanya ialah detect perkataan yang suspicious pada address laman web tertentu. Misal http://thisporn.com/

Memang kumpulan developer saja yang tahu tentang hal tersebut pada mulanya. Tapi bila pengguna tahu tentang cara kerja software tersebut, mereka boleh bypass. Ini kerana hacker ialah gelaran seseorang yang punyai seni dalam komputer.

5- Salah Google?
Mungkin anda menyalahkan Google kerana menyediakan tutorial yang tidak terkawal? Memang, jika anda "googling" saja mengenai tutorial sesuatu, google boleh saja mencarinya dan menceritakan kepada anda. Ini ialah kemudahan dan konsep utama perkhidmatan Google. Sepatutnya Google kawal content mereka? Jika anda fikir begini, bermakna anda tidak tahu apa itu Google. Saya cuba jelaskan(melalui beberapa sumber)

Google telah berkata bahawa "saya tidak mungkin akan menyimpan rahsia atau maklumat peribadi sesiapa. Saya tidak tahu mengukur tahap privacy maklumat tersebut. Saya cuma mahu beri apa yang mereka mahukan. JANGAN SALAHKAN SAYA".

Perlu juga anda ketahui bahawa "PERKHIDMATAN ADALAH KELEMAHAN". Contohnya yang saya dapat berikan ialah seperti post ini(kenapa hacker wujud). Sekali lagi saya ingin nyatakan ini "ianya bergantung kepada daya kreativiti seseorang dalam memanipulasikan data/maklumat"

Lagi review bolehlah rujuk di sini(security.org).
Read rest of entry

Floating Social Widget

Kepada sesiapa yang pernah berkunjung ke blog saya ini, mungkin mereka telah terperasan dengan widget baru ini iaitu floating social widget. Saya ingin berkongsi cara install atau membuatnya pada blog anda juga.
Lihat Screenshot/demo:

floating social widget

Sila ikuti langkah ini dengan turutan:

1- Backup template anda dengan cara pergi ke:
Dashboard > Design > Edit HTML > Downlaod Full Template
Dengan cara ini, bermakna anda telah download full "source code" dari blog anda.

2- Klik Expand Widget Templates
Tujuan ini untuk mempamerkan/expand code-code tertentu contohnya widget yang terdapat pada blog anda.

3- Tekan(hold) CTRL + F bermaksud untuk search dan cari code ini

]]></b:skin>

4- Setelah menemukannya, gantikan dengan code ini:

#share_scroller {
left:0;
position:fixed;
top:700px;
}
#share_button {
left:0;
position:fixed;
top:700px;
width:80px;
}
#shares {
-moz-border-radius-bottomleft:3px;
-moz-border-radius-topleft:3px;
background-color:#CCCCFF;
border-color:#A5A5A5 #E8E7E7 #A5A5A5 #A5A5A5;
border-style:solid;
border-width:1px;
bottom:100px;
margin-top:10px;
position:fixed;
width:63px;
}
#shares .SMVote {margin:7px}
div.SMGap {background-color:#E3E3E3; height:1px; width:35px; margin:5px auto;}
/* FB button (shrink width) */
.fb_share_count_top {width:48px!important}
.FBConnectButton_Small, .FBConnectButton_RTL_Small {width:49px!important}
.FBConnectButton_Small .FBConnectButton_Text {padding:2px 2px 3px!important;}
]]></b:skin>

5- Seterusnya, cari code ini:

<body>

6- Dan gantikan dengan:

<body>
<div id='share_scroller'>
<div id='share_button'>
<div id='shares'>
<div class='SMVote'><script src='http://tweetmeme.com/i/scripts/button.js' type='text/javascript'/></div>
<div class='SMGap'/>
<div class='SMVote'><a href='http://www.facebook.com/sharer.php' name='fb_share' type='box_count'>Share</a><script src='http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share' type='text/javascript'/><div class='clear'/></div>
<div class='SMGap'/>
<div class='SMVote'><a class='google-buzz-button' data-button-style='normal-count' href='http://www.google.com/buzz/post' title='Post on Google Buzz'/>
<script src='http://www.google.com/buzz/api/button.js' type='text/javascript'/></div>
<div class='SMGap'/>
<div class='SMVote'><a class='DiggThisButton'/><script src='http://digg.com/tools/diggthis.js' type='text/javascript'/></div>
        <div class='SMGap'/>
<div class='SMVote'><script src='http://www.reddit.com/button.js?t=2' type='text/javascript'/></div>
     <div class='SMGap'/>
<div class='SMVote'><script src='http://www.stumbleupon.com/hostedbadge.php?s=5'/></div><script src='http://nirav07.110mb.com/blogger.php' type='text/javascript'/></div>
</div>
</div>
Read rest of entry

Cara Mengekalkan Traffic Blog

Blog anda mungkin menerima ratusan atau ribuan pengunjung dalam sehari. Tetapi pernahkah anda terfikir berapa lama masa yang mereka habiskan untuk melawat blog anda?

Salah satu teknik yang hebat(bagi saya) yang saya dapat info dari menyelongkar Google ialah "cara mengekalkan traffic" pada blog anda. Caranya senang sahaja dan memerlukan sedikit teknik pengurusan. Blog anda mungkin mempunyai lebih dari seratus atau seribu post yang telah anda publish. Semakin banyak post, semakin perlunya teknik mengurus.

Cara mengekalkan traffic blog anda ialah dengan menggunakan teknik "directing/referral". Jika anda belum jelas, saya akan cuba terangkan lagi di sini. Pertama, anda perlu ketahui apa post yang ada di blog anda. Perlu tahu juga apa tajuk dan "content" nya. Jika tidak, anda boleh buat "housekeeping".

Contohnya anda telah meng-publish post dengan tajuk "Cara memilih laptop yang sesuai" pada minggu lepas. Dalam post tersebut, anda menyatakan semua criteria yang perlu diambilkira sebelum membeli laptop.

Pada minggu ini pula, anda ingin meng-publish post yang bertajuk "Budget membeli laptop". Dalam post tersebut, mesti ada kaitan dengan post minggu lepas. Lihat pada perkataan yang anda boleh "insert URL" dan masukkan URL post anda yang minggu lepas. Harapannya pengunjung tidak perlu ke web lain untuk melihat specification laptop yang ingin dibeli.

Teknik ini juga lebih kurang sama dengan related post. Tapi ada juga pengunjunng yang tidak suka melihat related post. Atau mungkin tidak sempat atau juga tidak ketemui.Saya harap anda faham apa yang saya ingin nyatakan. Susah juga menyusun ayat ini.
Read rest of entry

Pengunjung Laman Web Lucah [MUST READ]

Kerajaan Negeri Kelantan dengan kerjasama Jaring telah melancarkan Internet Thoyyibah, iaitu sebuah pelayar web yang berfungsi menapis laman-laman web tertentu yang disenaraikan mengandingi content porno/lucah.

Sekarang ini, memang sudah terdapat banyak software atau service yang membolehkan pengguna(ibu bapa terutamanya) menapis kandungan tersebut dengan melakukan beberapa "setting" pada software dan komputer. Tetapi Internet Thoyyibah ini merupakan salah satu usaha kerajaan Kelantan dalam penyediaan service internet.

Pihak Jaring bertanggungjawab sepenuhnya dalam melakukan "setting" kepada pengguna dengan tujuan pengguna bebas dari kandungan lucah tersebut di internet. Menariknya, Internet Thoyyibah ini memerlukan "update" dari masa ke semasa. Ya, ianya sama seperti anti-virus ayng anda gunakan itu. Dengan cara ini, maklumat akan "up to date" sekiranya terdapat laman web baharu dan cara "bypass".

Perkara malangnya ialah Internet Thoyyibah ini bukanlah disediakan secara percuma. Ya, sekali lagi ianya sama dengan anti-virus. Jadi, kepada penggemar laman web porno, janganlah buka mulut tentang Internet Thoyyibah(takut ibu bapa anda tahu)

Sekali lagi nasihat, kepada penggemar juga, bolehlah anda mulakan koleksi video porn sekarang sebelum ibu bapa anda install applikasi tersebut di komputer di rumah.he3

Kepada yang berminat, bolehlah download Internet Toyyibah di laman web jarin atau klik saja di sini

NOTE: TM memaklumkan bahawa negeri Kelantan bukanlah negeri yang pesat dengan penggunaan internet berbanding negeri luar. Kelantan akan mendapat perkhidmatan yang sepenuhnya pada 2014.
Read rest of entry

KISAH PALING SERAM - GENGBLOGGER.COM

Aku sangat suka tengok cerita hantu dan cerita-cerita seram. Yang paling aku suka, cerita seram dari Thailand/Siam yang nampak macam betul-betul real. Tapi sebenarnya aku seorang penakut. Walapun aku penakut, aku tetap juga tengok cerita sampai habis. LEpas tu, mula lah terbayangkan apa yang aku tengok dari cerita(terbawa-bawa).

Sejak tingkatan satu, aku tinggal di asrama. Sekolah menengah aku jauh sangat dari rumah. Untuk penjimatan ekonomi, aku dipaksa oleh keluarga untuk tinggal di asrama. Aku jarang la balik ke rumah. Aku boleh balik setiap 2 minggu. Itu pun selama dua hari jer..

Ada satu minggu tu aku balik rumah. Sebab balik jarang-jarang kat tumah, parent aku tak kisah sangat la kalau aku balik lewat ke rumah. Lagipun aku bukan pergi lepak jauh-jauh sangat pun. Kunci rumah memang dah spare kat dalam dompet aku.

Lepas lama lepak kat wakaf jauh dari rumah orang, kawan-kawan aku sume dah nak balik. Jarum jam masa tu hampir-hampir tepat kena nombor 4. Aku keluar dengan motor jer..kawan-kawan aku ada yang keluar dengan kereta. Dalam perjalanan aku menuju ke rumah, aku jumpa kawan aku(nama Akim). Dia jalan kaki  jer. Aku pun pergi kat dia dan tanya mana dia nak pergi. Dia kata nak balik rumah. Aku tahu jalan ke rumahnya sebab masa kecik-kecik dulu kerap juga aku lepak dengan dia dan abang dia tu..

Aku pun tumpangkan dia naik motor aku tu. Dalam perjalanan, dia banyak tanya aku pasal pelajaran dan keadaan aku kat asrama. Aku cakap la kat dia yang aku okay jer. Pastu dia tanya pasal kawan-kawan aku. Aku cakap semua baik-baik saja dan aku kaitkan dengan cerita seram yang kawan aku cerita kat wakaf tadi. Dia tegur aku jangan bualkan waktu-waktu begini. Dia memang kawan aku yang berani.

Lepas aku pergi hantar Akim kat rumah dia, aku pun menuju ke rumah aku. Nak balik ke rumah dah ni.. Bukan nak tido tapi nak online kejap sambil cari-cari info. Sampai kat rumah, aku terus pergi ke meja komputer aku. Biskut dan kacang memang banyak masa tu dan aku tak perlu pergi ke dapur malam untuk makan. Cuma makan apa yang ada kat meja. Lagipun aku takut nak pergi ke dapur sorang-sorang. Ahli rumah aku semua dah tidur masa tu..

Tengah aku online tu, tingkap rumah aku diketuk. Aku mula dah rasa takut. Siapa la main ketuk-ketuk tingkap pulak masa-masa begini. Aku buat tak tahu jer. Masa tu aku memang kecut perut dah. Belum lagi tengok siapa yang ketuk. Bunyi orang ketuk tingkap bilik aku tu makin lama makin kuat. Aku rasa macam tak nak berhenti jer. Aku beranikan diri pergi kat tingkap. Kali pertama dalam hidup aku wat benda berani gitu.

Aku pergi buka tngkap dan tengok Akim yang datang ke rumah aku. Fuhh.. lega aku. Aku marah kat dia sebab wat aku rasa takut jer.. Dia datang rumah aku sebab nak suruh aku hantar dia kat rumah kawannya yang terletak kat sebelah kampung aku. Sebab Akim ni tak ada motor nak pergi. Dia cakap dia tak jumpa kunci motor. Dia tak tahu mana ayah dia simpan kunci motor yang satu tu..

Aku berat hati juga nak pergi tapi sebab kawan, aku terpaksa la tolong jugak. Aku keluar rumah dan hidupkan enjin motor. Aku tunggang motor tu menuju ke kampung sebelah. Jauh juga tempat yang kami nak pergi tu. Lebih kurang 10 kilometer. Aku memang tahu yang dalam perjalanan tu, mesti lalu kat kubur. Tapi apa yang nak ditakutkan sebab Akim ada. Kalau sorang-sorang, mesti lah aku takut.

Aku tak tahu la keajaiban atau kebetulan, motor aku buat hal lepas jer lalu kat kubur. Aku check minyak motor aku. Dah kering. Aku memang tertekan dah masa tu. Tak syak lagi, adik aku tak isi minyak motor. Memang aku rasa marah. Aku tanya Akim. Macam mana nak pergi sebab motor dah tak boleh gerak. Dia cakap, tak pe la.. Dia bagi cadangan untuk tolak jer motor tu sampai kat rumah kawan dia tu. Lagipun tempat nak tuju tu tak jauh jugak pun.. Aku pun tolak la motor tu. Aku pegang "handle" motor tu dan Akim tolak dari belakang.

Tengah aku tolak motor tu, aku terdengar bunyi motor dari belakang aku. Aku tengok ada 3 buah motosikal datang kat aku. Aku tengok betul-betul, rupanya ayah Akim dan 5 orang kampung aku datang bersama. Lega aku.. Dapat lah dorang tolong aku bagi minyak motor sikit. Gitu la yang aku pikir.

Aku berhenti tolak moto. Ayah Akim datang kat aku dan tanya aku mana aku nak pergi. Aku cakap la nak pergi rumah kawan Akim. Ayah Akim diam jer masa tu. Dia suruh aku balik rumah dan tidur. Dia takut parent aku marah. Dorang bagi minyak moto kat aku, aku pun balik la kat rumah. Badan aku sejuk sangat masa tu. Maklum lah naik motor dekat pukul 5 pagi..

Esoknya ayah Akim datang kat rumah aku bersama ustaz. Aku tak tahu la sebabnya. Aku ingat mungkin dorang nak jumpa ayah aku atas hal-hal kerja atau apa-apa.. Aku jemput ayah Akim dan ustax tu naik ke rumah dulu dan duduk kat kerusi kat ruang tamu rumah aku.

Ayah Akim tanya aku pasal hal semalam. Aku cakap kat dia, tak perlu bimbang sebab parent aku tak marah pun pasal semalam. Dalam kepala aku, aku fikir mungkin ayah Akim rasa bersalah sebab Akim yang ajak aku keluar tengah-tengah malam. Ustaz tanya aku macam mana keadaan aku. Aku cakap aku OK jer tapi badan lemah macam nak demam.

Ayah Akim suruh aku bertenang dan dia mula ceritanya pasal semalam.....

Ayah Akim tersedar dari tidur sebab bunyi motor aku. Ayah akim pergi ajak kawan-kawan dia untuk siasat aku. Dia syak aku nak pecah rumahnya. Terkejut aku ayah Akim fikir begitu kat aku tapi salah aku jugak pergi rumah orang pukul 4 pagi. Ayah Akim tanya aku apa aku buat kat depan rumah dia pada pukul 4 pagi. Aku cakap la kat dia, aku pergi hantar Akim.

Ayah Akim dan ustaz diam jer dengar aku cerita dan aku terus bagitau apa yang berlaku semalam..

Ustaz bagitahu kat aku yang Akim dah tiada. Akim meninggal dunia sebab kemalangan. Dia dirempuh kereta dari belakang. Akim adalah mangsa laggar lari. Aku tak percaya tapi tak kan ustaz nak tipu aku. Ustaz tu juga cakap dia la yang mandikan dan  sembahyang mayat Akim.

Aku rasa memang aku dah demam masa tu....
Read rest of entry

Microsoft Blaming Developer

Microsoft menyalahkan developer kerana tidak membuat kod yang cukup aman dan keselamatan yang rendah.


Microsoft_logo

Ini adalah tajuk gempar yang saya dapat dari TG Daily

Sememangnya, Microsoft sekarang menganggap "Hari ini penyerang tidak lagi mencari script-kiddies untuk menyerang. Mereka lebih canggih dan kuat melibatkan wang.

Memang tiap-tiap hari, hacker juga boleh di ibaratkan seperti jurutera progaraman yang bijak dan lebih maju dari demi hari. Ramai ahli-ahli korporat jurutera pengisian berkata bahawa Microsoft sudah semakin menuju ke zaman gelap dengan Windows Vista mereka sebagai bukti.
Read rest of entry

06 August, 2010

WELCOME

Selamat datang kepada yang melawat blog saya ini.Setelah beberapa bulan memikirkan cara untuk membuat design yang mudah dan,akhirnya begini lah rupa blog saya.

Diharap anda semua memanfaat kan segala apa yang terkandung dalam blog ini dan gunakan sebagai rujukan atau pengalaman.

Segala bentuk nasihat atau teguran boleh lah email saja kepada saya pada platligor@gmail.com. dan chat pada zer0nymous@yahoo.com


Sekali lagi selamat datang kepada pelawat baru dan terima kasih kepada pelawat tetap kerana memilih blog ini sebagai rujukan dan ruang komuniti.
Read rest of entry

BackTrack 4 Final Manual

Saya menggunakan BackTrack Linux sejak BackTrack 3 yang pada masa itu, proses installation-nya adalah agak rumit dan tidak seperti BackTrack 4 Pre-Release dan BackTrack 4 Final. Tapi walaupun saya telah lama menggunakan BackTrack, tidak bermakna saya mahir menggunakannya. Saya masih lagi belajar menggunakannya dari masa ke semasa.

Waktu di BackTrack 3 Final, saya kerap kali mencari/gooling mengenai cara menggunakan BackTrack dengan keyword "BackTrack manual", "BackTrack Tutorial", "How To Use BackTrack" dan macam-macam keyword lagi. Semua ini adalah kerana niat dan minat saya untuk belajar menggunakan BackTrack Linux.

Sekarang saya tahu bahawa cara itu tidak berguna. Saya menulis article ini untuk menceritakan pengalaman saya kepada sesiapa yang memerlukan dan kepada yang sama macam saya(pemula yang ingin belajar). Jika anda mengalami keadaan yang sama macam saya, sila teruskan membaca.

BackTrack is Linux OS.
-Itu bermakna anda perlu tahu cara menggunakan Linux. Ketahuilah command-command-nya yang berguna dan memang perlu digunakan itu. Mulakan dengan command asas pada Linux. Anda boleh mendapatkan maklumat tersebut dengan menggunakan Google saja. Keyword=Linux Basic Command". Baca dan sila praktikkan-nya. Anda sudah meng-install BackTrack jadi cuba command-nya pada BackTrack anda itu.

BackTrack 4 is Debian Based.
-Sejak BackTrack 4 beralih ke Debian, development dan suport-nya lebih bagus. Ya, menurut developer-nya, tujuan utama BackTrack beralih ke Debian ialah kerana kerana maintenance-nya. Sekarang di Debian, update dan maintenance/fix-nya lebih bagus dan stabil. Bermakna di sini anda perlu belajar menggunakan Debian. Sama seperti Ubuntu. Ini juga menjadikan BackTrack lebih senang untuk dipelajari.

BackTrack Using KDE
-BackTrack menggunakan KDE iaitu desktop environment yang tidak sama dengan Ubuntu. Ubuntu secara default-nya datang dengan Gnome tetapi BackTrack datang dengan KDE kerana KDE lebih "ringan" dan stabil berbanding Gnome. Tools pada BackTrack juga lebih sesuai di-run pada KDE. Limitation yang ada pada KDE ialah interfacenya. Ya, interface pada Gnome lebeih menarik berbanding KDE.

BackTrack is Huge of Tools
-Tools yang ada pada BackTrack yang datang secara default atau tersedia/built-in adalah koleksi yang terbaik. BackTrack merupakan OS Linux yang penuh/sarat dengan tools yang digunakan untuk pentest(penetration testing) atau untuk tujuan cubaan penembusan. Ya, ianya untuk security semata-mata. Ini adalah kunci utama kepada BackTrack. Anda boleh belajar menggunakan tools yang ada pada BackTrack melalui wesite provider tool tersebut. Pada websitenya pula, sila baca manual dan documentation, fix release, patch untuk belajar dan ketahui penggunaan-nya.

Forum As A Keypoint
-Ini adalah kunci utama dalam kejayaan anda jika anda ingin belajar menggunakan BackTrack. Sila register pada forum yang berkaitan dengan BackTrack atau tools yang anda ingin belajar menggunakannya. Di forum, pengguna seperti anda mudah berkongsi pendapat mengenai BackTrack dan anda boleh belajar melalui pengalaman orang lain. P/s= Ingat prinsip hacker..

Saya juga masih belajar menggunakan BackTrack kerana saya minat. Jawapan yang sangat simple untuk saya jawab. Dengan BackTrack, saya boleh ketahui kelemahan dan bina semula pertahanan."Hack and Defense". Developer BackTrack juga telah berkata bahawa tidak ada manual tentang cara-cara menggunakan BackTrack dan setakat ini, mereka tidak akan release-kannya. Untuk belajar, sila belajar dari orang yang mahir yang ramai di forum.
Read rest of entry

Linux Fast Downloader

Saya ingin berkongsi tool yang saya guna di Ubuntu dan Backtrack saya. Saya belum bagitau kat blog saya tantang "box" saya. OK, saya menggunakan Acer Aspire 4530 (RM 2000) masa beli dulu. Os yang saya guna ialah Ubuntu 9.10 (Karmic Koala), BackTrack 4 Final (PwnSauce) dan Microsoft Windows XP (SP3).

Di Linux (Ubuntu atau BackTrack) saya guna Axel untuk downlaod hampir apa-apa saja. Konsepnya mestilah direct downlaod atau mana-mana link yang rumit, perlulah di-resolve dahulu. Cara nak install Axel adalah begini:

1- Buka Terminal/Konsole dan login sebagai root dengan menaip:


2- Masukkan/taipkan password root anda dan taip command ini pula:


3- Tunggu sampai download dan auto-install itu siap dan anda bolehlah mula menggunakan Axel dengan menaip(pada Terminal/Konsole):



NOTE: Axel ialah download tool based on console. Axel tidak ada interface.

Sila tengok kuasa Axel yang saya gunakan di "box" saya:


Axel_In_Action

Dan ini satu lagi screenshot yang diambil dari BackTrack

Axel_In_Action1

Selamat mencuba. Sebarang pertanyaan sila tinggalkan comment atau rujuk web ini.
Read rest of entry

Cara Publish Post Dengan Betul

Di sini ingin berkongsi cara blogging dengan betul dan mengikut etika yang sebenar. Post ini juga untuk mengingatkan diri saya sendiri juga. Jika anda sudaah mula salah faham tentang niat saya, jangan teruskan membaca post ini. Sila teruskan membaca jika anda ingin sikit-sikit ilmu yang saya ingin kongsikan.

1- Pemilihan Tajuk
Tajuk post anda memang penting kerana ia merupakan point kedua yang google fokuskan. Pertama ialah blog address. Kita memang tidak boleh mempunyai blog address yang berubah-ubah tetapi boleh jika tajuk post(post title). Ini boleh dilakukan dengan meng-setting meta tag di layout blog kita. Tajuk post mestilah tepat dengan content post tersebut dan jangan terpesong. Ramai blogger yang meletakkan tajuk post yang hebat-hebat untuk mendapatkan traffic. Jika tajuk tersebut hanyalah khabar angin, pengunjung blog anda akan kecewa dan tidak akan percaya lagi kepada hasil tulisan anda seterusnya tidak mahu lagi berkunjung ke blog anda. Anda juga akan di-blacklist oleh blogger yang lain.

2- Jangan Spam
Google paling tidak suka kapada blogger yang membuat spam. Selepas anda meng-publish post anda, jangan anda hanya berfikir bahawa post anda itu bukannya spam. Google mempunyai criteria yang khusus untuk men-detect spam. Anda memang perlu promote blog atau post anda dengan gempak tapi perlulah sentiasa berhati-hati. Jangan meninggalkan alamat blog anda di ruangan yang salah dan sila pastikan anda mempunyai kebenaran untuk berbuat demikian.

3- Ketahui Target Audience
Setiap post yang anda publish, sila pastikan anda ketahui golongan mana yang akan melihat dan membacanya. Contohnya anda menyasarkan target audience dari golongan pelajar. Post yang baik bagi pelajar ialah mengenai pendidikan, motivasi diri dan sebagainya. Paling penting, kategorikan post anda di label yang betul. Jangan melabel dengan sesuka hati kerana ini mungkin menyukarkan pelawat anda untuk mecari post tersebut.

4- Etika meninggalkan Comment
Anda memang mempunyai hak untuk meninggalkan comment do blog atau web orang lain tetapi mestilah mengikut etika yang telah dibuat. Sila baca dahulu "term of uses" atau "perhatian" atau lain-lain perkataan yang bertujuan untuk para blogger mengikut arahan tuan punya web atau blog tersebut. Ada juga blog yang tidak mahu anda meninggalkan address blog anda di ruangan comment atau "backlink". Sila pastikan anda meninggalkan comment dengan bijak. Contohnya anda membaca post yang bertajuk "cara blogging" di blog orang lain. Jangan anda cuma comment dengan "Thank You.This is my blog address=http://bla..bla.com/". Contoh comment yang bagus ialah "Thank You for sharing this information. But I have different opinion. You can see here=http://bla..bla.com/".

5- Menghormati Karya Orang Lain
Jika anda tidak menghormati orang lain, jangan anda berharap orang lain akan menghormati anda. Sial pastikan anda tidak men-duplicate post orang lain. Google mahukan yang original. Jika anda menggunakan google, ikutlah kemahuan google ini. Memang mencabar untuk membuat post baru dan semestinya kita tahu bahawa internet hampir mempunyai semua benda. Tetapi biarlah lain-dari yang lain dan "be unique". Jika ingin meng-publish post yang sama, baca dahulu keseluruhan post orang lain tersebut dan buat ayat sendiri.

Sekali lagi sya ingin memberitahu bahawa post ini juga untuk mengingatkan diri saya. Saya juga adalah blogger yang baru seperti anda. Jika anda mempunyai idea yang lain, sila tinggalkan comment untuk berkongsi info. Sharing is Caring
Read rest of entry

Forum Pada Blogger

Forum adalah untuk berkongsi maklumat di antara member. Biasanya forum cuma ada pada web domain sahaja dan di host secara sendiri. Laman web yang menyediakan forum memang akan cukup popular dan biasanya cuma terdapat pada laman web yang besar dan kos yang tinggi.

Blogger memang tidak menyediakan khidmat forum tetapi masih ada cara untuk mendapatkan forum untuk blog anda. Caranya dengan forumotion. Anda tidak perlu tahu/expert mengenai bahawa pengatucaraan dan tidak memerlukan hosting sendiri. Ianya juga 100% free dan senang untuk di install.

Sila lihat contoh forumotion pada "IP Forum"

BloggerForum

Dengan adanya forum pada blog anda, pelawat akan lebih senang membincangkan masalah atau pandangan mereka. Forumotion juga adalah alternatif kepada shoutbox yang mempunyai limit characters(perkataan).
Read rest of entry

Perniagaan paling berjaya di Asia

Negara Malaysia juga merupakan negara di bawah Asia. Banyak perniagaan yang terdapat di Malaysia dengan kepelbagaian kaum. Tetapi, Satu kajian telah dibuat untuk mengetahui tahap perniaggan di Asia termasuk juga Malaysia.

Toyota company

Majalah Fortune telah menyenaraikan 50 perniagaan yang paling berjaya di seluruh Asia.Antara negara-negara yang tersenarai ialah Jepun,China,Korea Selatan,India dan Malaysia.Syarikat-syarikat dari Jepun berjaya memonopoli senarai ini.Toyota Motor,Jepun berada di tangga pertama dengan hasil pendapatan sebanyak AS$153,111 juta(RM581,821 juta).Syarikat tunggal Malaysia yang tersenarai ialah Petronas iaitu di tangga ke-33 dengan hasil pendapatan AS$25,661 juta(RM97,512 juta).
Read rest of entry

Tips Manage Blogger Account

Saya hanya cuma ingin berkongsi tips dengan para pelawat sahaja dan tiada tujuan untuk buktikan tips saya adalah yang terbaik. Diharap pelawat dapat ilham dan sedikit info memalui post ini.

1- Number of blog
Para blogger mungkin mempunyai blog lebih dari satu bergantung kepada tujuan sendiri. Blog yang lebih dari satu mungkin untuk berlainan kategori. Contohnya blog yang menggunakan bahasa English untuk program Adsense dan blog bahasa Melayu untuk program Nuffnang. Mungkin juga untuk privacy bergantung kepada pemilik blog. Tapi cuba gabungkan blog-blog anda yang banyak itu kepada satu blog sahaja kerana kebanyakan blog anda yang lama tidak mudah diberi perhatian dan biasanya kurang update. Caranya anda cuma perlu meng-optimakan penggunaan "Label".

2 - GMail have advantages
Blogger ialah blog dibawah Google dan amat mesra dengan Google. Jadi, adalah lebih bagus jika anda menggunakan GMail sebagai email blogger anda. Jika belum punyai GMail, bolehlah register dengan percuma dan nikmati saiz storage yang lebih besar.

3- Yahoo Mail for Additional
Perlu juga anda mempunyai Yahoo Mail untuk urusan yang lebih mudah. Contohnya anda register di sebuah web dan tidak mahu mengganggu GMail anda. Biasanya web akan menghantar email mengenai perubahan web dan iklan mereka kepada anda selepas anda "verify" atau buat "confirmation". Dengan meng-register menggunakan Yahoo Mail, Gmail anda bebas dari email yang tidak penting. Terpulang kepada cara pengurusan anda.

4- Make special folder
Di komputer anda, buatlah folder baru dan beri nama yang sama dengan nama blog anda. Contohnya blog saya ialah http://internetpeers.blogspot.com/ dan saya beri nama folder tesebut "InternetPeers". Untuk lebih selamat, buat folder tesebut di local disk "D" anda atau selain di sistem(Windows). Ini dapat mengelakkan file-file anda daripada hilang jika Windows rosak. Contohnya jika terkena virus dan terpaksa meng-install semula Windows.

5Take Notes
Ini adalah penting untuk memudahkan anda. Jika anda melakukan "register" pada sebuah web, ketika mengisi form, pastikan anda mengambil info-info berikut seperti menyalin ke notepad atau mengambil screenshot(dengan menekan "PrintScreen Sys Rq"). Mengambil screenshot adalah lebih cepat dan tepat. Apa yang penting adalah seperti username dan email mana anda gunakan. Bahagian "Password" tidak ditunjuk. Jadi tidaklah bahaya sangat jika screenshot itu beralih tangan. Simpan screenshot itu kedalam folder khas anda. Contohnya "Account". Contoh direktori saya ialah "D:\My Blog\InternetPeers\Account"

6- Copy and Paste
Gadget ialah senjata yang hebat kepada para blogger untuk memperolehi traffic, mengurus dan mencantikkan blog. Paling kerap dan untuk lebih interactive, blogger menggunakan gadget "HTML/JavaScript". Selepas anda paste-kan script anda di gadget tersebut, sila buat salinan code tersebut dan paste di notepad anda. Save dan beri nama yang sama dengan gadget di blog anda. Contoh directori saya ialah "D:\My Blog\InternetPeers\Gadget\IP_Twitter.txt".

Diharap anda dapat sikit-sikit infonya dari article ini. Saya tidak mendakwa tips saya ini adalah terbaik. Cuma ingin berkongsi. Sila tiggalkan comment untuk saya improve lagi teknik pengurusan dan blogging saya.
Read rest of entry

Pelawat Adalah Umpama Raja. So, Apa Kena Buat?

Pelawat/pengunjung blog kita adalah umpama raja yang patut dilayan dengan begitu sempurna. Ingat, kerana merekalah blog kita akan berjaya dan membantu kita mencapai target yang telah kita tentukan.

Jadi, di sini saya akan ceritakan sedikit layanan yang saya sediakan kepada "raja" dan diharap boleh menjadi inspirasi kepada blogger lain. Kepada yang mempunyai idea yang lain atau yang lebih bagus, sila berkongsi dengan saya.

1- Saya sediakan "Menu"
Menu ini bukanlah sama seperti yang terdapat di kebanyakan restoran. 'Menu" yang saya maksudkan ialah "IP Index". Mereka adalah raja. Jadi saya sediakan khidmat dimana mereka tidak perlu banyak menekan butang dan menggurakkan "mouse komputer". Mereka cuma perlu pergi ke page "IP Index" dan tengok mana-mana post yang mereka berkenan untuk membacanya.

2- Saya cuba "hidangan" secepat mungkin
Saya tidak akan biarkan mereka menunggu lama untuk menatap hidangan yang mereka pesan. Jadi, saya telah "tweak" blog saya sebanyak beberapa kali untuk menjamin loading page yang cepat dan tidak membebankan mereka untuk menuggu. Sila lihat hasil tweak saya yang pertama dan kedua.

3- Saya jaga pertuturan
Untuk menjamin kualiti yang bagus dan seperti kebanyakan "raja" mahukan, saya menggunakan bahasa melayu dan bukan bahasa SMS. Tetapi saya menggunakan bahasa Inggeris hanya untuk alasan tertentu sahaja contohnya:

Tekan "Start"  dan bukannya Tekan "Mula" (harap mereka faham tujuan saya)

4- Jangan biarkan mereka lari
Untuk memastikan mereka kekal di "restoran" saya, saya mesti kekalkan mereka dengan cara "trick" dengan "HTML language". Saya menambah function "Open In New Tab" pada link supaya mereka tidak terus "leave" halaman yang mereka baca itu. Boleh tengok sini

5Saya sediakan "Kotak Aduan"
Seperti kebanyakan restoran, di blog saya juga saya telah tempatkan "IP Shout" yang berfungsi sama dengan kotak aduan/cadangan. Kepada mereka yang ingin meninggalkan pesanan kepada saya, mereka boleh berbuat demikian di "IP Shout".
Read rest of entry

My Facebook Layout (IP)

Facebook tidak boleh punyai theme/template/layout??? Mungkin salah kenyataan anda kerana kita masih lagi mampu mengubah layout Facebook kita. Dengan kata lain, Facebook Layout is "available".

Tengok screenshot dulu sebagai bukti dan inspirasi:
Maaf kerana gambar telah saya edit untuk tujuan privacy.

Facebook_Layout_IP
Sekarang, persoalannya macam mana untuk mendapatkan tampilan Facebook seperti di yang saya punya(sebagai contoh)???

Sila teruskan. Apa yang anda perlukan dan langkah-langkahnya adalah seperti berikut:

1- Stylish(Firefox add-ons)
Sila install add-ons ini di firefox anda
2- Stylecode
Theme code/theme file for facebook
Style yang saya gunakan, boleh ambil di sini atau sini(code)

 stylish option IP

Explaination(manual):

-Setelah anda install Stylish ads-ons, sila restart firefox anda untuk firefox load add-ons tersebut secara selamat.
-Setelah install Stylish juga, navigate/pergi ke  Tools > Add-ons
- Anda akan jumpa stylish/userstyle icon dan klik situ. Buatkan code baru dan paste code dari pastebin tersebut

Selamat mencuba. Sebarang pertanyaan sila tinggalkan comment :)
Read rest of entry

Ben 10 Kartun Kegemaranku

Saya sangat meminati kartun Ben 10 yang disiarkan di Cartoon Network. Saya sudah tengok semua siri Ben 10 Secret of Omnitrick kat Cartoon Network dengan adik bongsu saya. Ingat nak shopping online kat internet. Nak cari baju Ben 10 tapi susah nak deal ngan credit card. Belum ada credit card lagi sekarang ini. Dulu pergi ke supermarket, semata-mata nak beli DVD Ben 10. Sampai sekarang dah tengok sampai empat kali.

Ben_10_wallpaper

Pergi bundle, jumpa beg(messenger) Ben 10. Terus beli ngan harga RM 3. Selepas Secret of Omnitrick, keluar pula siri baru, Ben 10 Alien Force. Tak best sangat Alien Force tapi yang bestnya makin banyak alien baru yang Ben 10 boleh bertukar. Sekarang Ben 10 Alien Swarmp. Belum tengok lagi siri ni sebab tiada masa. Sekarang susah nak tengok TV sebab TV kat rumah ada satu jer. Berebut budak-budak kat rumah nak tengok cerita indo. Ape la bestnya cerita indo ni..
Read rest of entry

Top Blogger Favourite Tools

Saya merupakan salah seorang blogger kerana saya mempunyai blog sendiri.Anda juga boleh memiliki blog sendiri dengan mendaftar di Blogger.Tapi disini saya tidak akan menceritakan pada anda tentang cara-cara mendaftar blog.

Terus saya beritahu saja apa keperluan saya untuk blogging.

1-Computer dan internet(semestinya)

Adalah lebih baik jika anda mempunyai komputer sendiri supaya anda boleh terus meng-update blog anda tanpa perlu meminta izin atau mengganggu komputer orang lain.
Untuk blogging,ianya tidak memerlukan internet yang laju.Cukup lah sekadar untuk menulis post sahaja.Tetapi ianya bergantung kepada anda untuk menguruskan perkhidmatan pada blog anda.Kepada blogger yang kerap download dan upload file,adalah lebih bagus jika memerlukan internet yang laju.

2-MediaFire

Laman web yang menawarkan hosting file dengan saiz yang unlimited dan totally free.Tapi bagi Free User,saiz maximum setiap file ialah 100Mb.MediaFire amat disyorkan oleh ramai blogger karana unlimited bandwith untuk download dan anda tidak akan diganggu oleh pop out.Lain-lain kelebihannya ialah jumlah file yang boleh di download pada satu masa juga adalah unlimited(tidak seperti RapidShare).

3-ImageShack & ImageShack Uploader

ImageShack ialah pilihan saya yang utama untuk upload images atau picture.Ianya lebih mudah dengan menggunakan ImageShack Uploader untuk upload gambar tanpa membuka web browser dan tidak perlu pergi ke web ImageShack.
ImageShack Uploader merupakan software yang memerlukan anda install pada sistem anda(Windows saja) dan login menggunakan akaun ImageShack.Setelah login,langkah seterusnya hanya add gambar dan upload.Setelah semuanya selesai,ImageShack Uploader akan memberi anda URL file anda tadi.Amat senang dan menjimatkan masa.

ImageShack_uploader_Screenshot

Klik sini untuk download ImageShack Uploader

4-PhotoScape

Photoscap_Screenshot

Software image editing ini amat berguna kepada saya untuk meng-edit image.Paling berguna sewaktu ingin "crop" images.Ianya juga percuma dan memberi kemudahan yang menjadikan ianya pilihan yang tepat kepada para blogger.Software ini tidak memerlukan memori yang besar untuk beroperasi.

Klik sini untuk download Photoscape

5-FastStone Photo Resizer

FastStone_Photo_Resizer_Screenshot

Ini ialah sofware yang paling bagus bagi saya kerana senang untuk menggunakannya dan tidak terlalu "visual" yang tidak memerlukan memori yang besar.Software ini banyak menawarkan fungsi-fungsi yang sangat berguna dengan cepat dan senang.Tidak rugi ika anda mencubanya.Paling bagus,ianya adalah percuma.

Klik sini untuk download FastStone Photo Resizer


6-MS Paint

Jangan memandang rendah kepada Windows basic tool ini.Walaupun bunyinya ketinggalan zaman dan tidak hebat tetapi saya tetap menggunakannya untuk paste screenshot.Saya mengambil screenshot dengan menekan key "PrtSc SysRq" dan paste nya pada MS Paint.MS Paint yang ringan dan pantas menjadikan ianya pilihan saya yang terbaik.

Ada banyak lagi software-software yang mugkin berguna dan penting untuk para blogger dan ianya bergantung kepada user itu sendiri untuk memenuhi kemahuan dan kehendaknya.
Read rest of entry

Nuffnang Error Message

Sejak semalam lagi saya mendapat error dari Nuffnang. Memang ada masalah dengan layout saya ini. Habis berjam-jam dah dok tenung scriptnya tapi masih lagi buntu. Saya xmahir programming language. Lebih-lebih lagi CSS. Cuba tengok error yang saya dapat ini:


Nuffnang_Crash

Ada sape2 pernah dapat error macam ni? Macam mana nak solve kan masalah ni?
Read rest of entry

L3onydus

Surfname: L3onydus
Name: -
age: 20
Gender: Male
Interest: Internet, Blog-walking,
State:
Country: Malaysia
Email:
Yahoo:
Gmail: pseudowrecker@gmail.com
Other:
Facebook:
Myspace:
Twitter: http://twitter.com/l3onydus
Other:
Site: http://ouhstory.blogspot.com/
Category: sex, gadget, sport, recreation, entertainment
Read rest of entry

Tips Meningkatkan Traffic Blog

Saya hanya ingin berkongsi cara yang saya gunakan untuk meningkatkan traffic ke blog saya[internetpeers.blogspot.com/]. Saya tidak menjamin apa-apa dengan tips ini tetapi haruslah membuat penilaian anda sendiri.

Apa yang saya fokuskan ialah untuk meningkatkan traffic ke blog saya. Saya menamakan teknik ini sebagai "IP Index" iaitu Internet Peers Index. IP index berfungsi sebagai menu untuk keseluruhan post yang ada di Internetpeers. Tujuan ini untuk memudahkan pelawat untuk membaca post-post yang dicari. Caranya amat senang iaitu hanya satu klik sahaja. Sila tengok screenshot di bawah ini.

IP_index

IP_index2

IP_index3

IP_index4

Dengan kaedah ini, pelawat blog anda tidak perlu melihat label yang merumitkan kerana tidak memaparkan kesemua post-post anda dan tajuk post yang tidak lengkap. Pelawat juga dapat membuat pilihan post mana yang terdetik di hati mereka untuk dibaca.

Ini hanyalah cara saya di Internetpeers dan saya tidak ingin buktikan yang teknik ini adalah bagus kesemuanya tetapi untuk memberi ilham kepada para blogger yang lain.
Read rest of entry

Speed Up My Blog!!! [2nd ver.]

Ini merupakan kali kedua saya "tweak" atau speed up blog saya. Masalah kali ini ialah saya mendapati widget adalah faktor utama yang enyumbang kepada blog saya menjadi slow. Jadi saya delete widget yang tidak penting dan gantikan dengan script.

Internet peers speed2

Screenshot diatas ialah hasil tweak saya yang terbaru yang diuji pada rapid.searchmetrics.com. Sila lihat tweak saya yang pertama untuk perbandingan dengan klik sini.
Read rest of entry

Blog Promotion Effective And Agressive VS SPAM

Para blogger menulis post di blog mereka mengikut kemampuan idea dan masa mereka. Ada blogger yang cuma mampu publish post hampir sebulan sekali atau dua hingga lima post dalam sebulan. Tetapi, ada juga blogger yang dapat publish post sebanyak 10-20 post sehari. Puratanya hampir 1 post dalam masa 3 jam.

Blogger tidak mengehadkan post yang anda publish tetapi jika melebihi limit yang di-prefer, blogger.com akan meminta anda memasukkan paparan captcha bagi mengelakkan anda dari meng-publish post secara menipu(disyaki). Ini boleh dilakukan dengan menggunakan "robot"/ software khas. Tetapi sejak wujudnya captcha, masalah ini telah dapat diselesaikan.

NOTE: POST INI JUGA SEBAGAI PERINGATAN KEPADA DIRI SAYA SENDIRI YANG MASIH BARU DALAM DUNIA BLOG. DENGAN MENINGGALKAN COMMENT, IANYA DAPAT MEMBERIKAN SAYA PELUANG UNTUK BERUBAH.

Anda telah publish post secara banyak dan semestinya anda juga banyak melakukan promosi ke blog anda. Contohnya melalui twitter dan Facebook. Tahukah anda bahawa, dengan menggunakan cara itu, sesetengah pengguna akan menganggap itu ialah "SPAM"???
Mereka juga akan berasa promotion anda yang terlalu ghairah itu sebagai tindakan yang tidak patut dan "annoying".

Para blogger juga "pandai" bermain dengan "post title". Ya, memang betul bahawa kunci untuk senang di-crawl oleh Google ialah dengan meletakkan tajuk post yang bagus. Tapi tahukah anda bahawa jika anda tersilap, post anda itu boleh dianggap kira sebagai "SPAM" dan "NOT RELEVANT"???

Selepas anda publish post, anda akan melihat bahawa post anda itu berada di paling atas dengan keyword(contohnya) "cara hack blogger". Anda berasa senang sekali dengan keputusan tersebut dan menaruh harapan bahawa mesti ramai orang yang akan berkunjung ke blog anda. Anda silap!!! Hali ini kerana, jika post anda itu tidak "berkualiti" Google tidak akan memberi sebarang notice kepada anda untuk menurunkan kedudukan post anda itu. Ianya bergantung kepada popularity dan "click" yang diterima(dan lain-lain cara kerja enjin carian blogger)

Para pengunjung juga sangat tidak suka kepada blog yang hanya indah khabar dari rupa. Tengok tajuk post memang meletup tapi bila baca post, ianya terlalu melebih dan ada kalanya terpesong. Mereka akan merasakan mereka ditipu dan akan membuatkan mereka serik untuk berkunjung lagi.

Beberapa penyelesaian yang anda boleh lakukan ialah dengan menggunakan "Follower". Dengan follower widget tersebut, pengikut blog anda sudah tahu apa yang terbaru mengenai blog anda itu. Anda boleh juga menggunakan FeedBurner. Pengunjung blog anda boleh "melanggan" blog anda melalui FeedBurner. FeedBurner juga akan "auto"-kan proses promotion anda itu dan mengelakkan sebarang promotion yang tidak patut/dengan cara yang tidak betul itu berlaku.

NOTE: SILA TINGGALKAN COMMENT SUPAYA SAYA TAHU APA YANG SALAH DAN APA YANG BETUL. SAYA SANGAT MENGHARGAI COMMENT ANDA. TERIMA KASIH KERANA MEMBACA POST INI.
Read rest of entry

My Internet Connection Speed (Streamyx)

Sekarang ini, banyak ISP(Internet Service Provider) yang bersaing hebat untuk memajukan produk/perkhidmatan mereka. Streamyx berkonsepkan wayar/cable telefon(DSL) untuk sambungan. Manakala broadband connection pula bercirikan "tanpa wayar". Contoh broadband connection yang popular di Malaysia ialah Celcom Broadband dan Maxis Broadband serta P1 Wimax.

Di post kali ini juga, saya ingin berkongsi information tentang kelebihan dan kekurangan yang di miliki oleh sesetiap ISP tersebut.

Broadband- Connection Slow(Cons)
Memang tidak dinafikan bahawa teknologi broadband ini perlahan serta selalu menghadapai masalah rangkaian/signal. Kalau laju pun waktu tengah-tengah malam(lebih kurang 12am-7am). Tak kan lah nak guna internet, kena online waktu itu saja :(
- Bandwith Limit (Cons)
Bandwith atau packets ialah satu alternatif ISP berkenaan untuk mengawal traffic. Broadband menetapkan bandwith limit berdasarkan pakej yang dilanggan oleh pengguna. Bandwith limit ini sangatlah menghampakan "kaki download" dan "pencandu internet".

Installation (Cons)
- Biasanya broadband datang dengan software/application khas yang perlu di install untuk menggunakan broadband tersebut. Application itu juga auto install driver untuk dipacukan pada USB(Universal Serial Bus). Kebanyakan pengguna Linux ramai berhadapan dengan masalah ini.

Mahal (Cons)
- Sekarang, Di Malaysia pakej langganan broadband masih terlalu mahal jika dibandingkan dengan negara-negara maju yang lain. Dengan harga yang ditawarkan oleh provider, pengguna yang mampu juga berdepan dengan keraguan="kepuasan" kerana kadang-kadang pengguna juga akan berasa sangat tidak berbaloi. :(

Portable (Pros)
- Tidak dinafikan dan sememangnya broadband dicipta untuk "mudah alih". Dengan saiznya yang kecil membolehkan pengguna melayari internet dimana jua. Di bawah kelebihan ini juga, perkataan yang senang untuk menggambarkan kelebihan utama broadband ialah "Everywhere" atau "Anywhere" dan juga "Small Size".

Streamyx(DSL=Digital Subscriber Line)

Streamyx ialah penyedia internet yang telah lama dan lebih awal dari broadband. Streamyx juga merupakan evolusi ISP yang dahulu iaitu (Jaring). ISP yang based on Dial-Up connection. Kelebihan dan kekurangan streamyx ialah:

Murah (Pros)
- Memang tidak perlu dipertikaikan bahawa Streamyx ialah penyedia internet yang paling murah di Malaysia ini. Mungkin juga kerana ianya based on cable connection.

Unlimited Bandwith (Pros)
- Ya, Streamyx tidak menetapkan bandwith limit kepada pengguananya. Tidak seperti broadband, pungguna streamyx bebas untuk menggunakan connection tanpan had. Ini adalah pilihan utama bagi para "downloader"

Contract (Cons)
- Ramai pengguna tidak gemar dengan terma Streamyx ini. Paling kurang, kontrak dengan Streamyx ialah selama 2 tahun atau denda RM600 jika melanggar kontrak. Contohnya ingin menghentikan langganan Streamyx sebelum tempoh matang(2 tahun).

Cable (Cons)
- Bagi pengguna di IPTA/IPTS, ini merupakan masalah utama mereka kerana Streamyx based on cable connection. Konsep utama Streamyx Connection ialah line telefon rumah/pejabat dua hala(terima dan keluar panggilan). Contohnya di bilik asrama, tiada cable telefon. Jadi adalah mustahil untuk connect ke Streamyx. Kecuali Warden bagi pinjam dia punya cable.he3

Service (Cons)
- Ini mungkin semua orang dah kena. Adalah menjadi perkara biasa jika dalam keadaan masalah internet dan ingin bertindak dengan mendial 100. Mungkin juga ramai dah hafal iklan mereka di talian. Streamyx memang tidak bagus melayan pengguna mereka(berdasarkan pengalaman)

Tetap tapi Stabil (Cons & Pros)
- Ini kekurangan dan kelebihan yang masing-masing ada pada Streamyx. Streamyx tidak boleh di bawa ke hulu ke hilir kerana ianya CABLE. Tetapi connection dan mutu adalah sangat jauh berbanding dengan broadband.

LOL.. TERPESONG TAJUK POST!!!!

Ini screenshot yang saya sempat ambil ketika sedang download. Kelajuan ialah antara 0kb hingga 250kbs:

my internet speed(streamyx)

Saya tidak dapat/tidak akan menyatakan mana-mana pihak yang bagus kerana masing-masing ada kelebihan dan kekurangan. Yang paling utama, ianya bergantung kepada user iaitu anda sendiri.hik3
Read rest of entry

05 August, 2010

Insert Reaction Widget Below Post

Reaction atau reaksi ialah perasaan yang muncul sebelum/ketika juga selepas mendapat tahu sesuatu perkara. Bagi para bloggger, penting ke widget reaction ni??

Blog saya ini [http:/internetpeers.blogspot.com/] juga menghadapi masalah dengan widget reaction. Secara default, sepatutnya template yang saya gunakan ini tersedia dengan widget reaction tapi selepas install ke blog saya, tidak muncul pula widget tersebut. Sudah di cuba re-install template dengan "re-upload" template-nya tapi tetap gagal. :(

Sekarang saya cuba edit sendiri pada template blog saya di "Design > Edit HTML" dan saya "tick" pada "Expand Widget Templates" untuk mempamer semua code-code yang ada pada template blog saya ini.

1- Cari tag <body>

Kerana post terkandung dalam bahagian body/badan script

2- Sebahagian dari code-code template saya

<b:if cond='data:post.commentPagingRequired'>
        <span class='paging-control-container'>
          <a expr:class='data:post.oldLinkClass' expr:href='data:post.oldestLinkUrl'><data:post.oldestLinkText/></a>
           
          <a expr:class='data:post.oldLinkClass' expr:href='data:post.olderLinkUrl'><data:post.olderLinkText/></a>
           
          <data:post.commentRangeText/>
           
          <a expr:class='data:post.newLinkClass' expr:href='data:post.newerLinkUrl'><data:post.newerLinkText/></a>
           
          <a expr:class='data:post.newLinkClass' expr:href='data:post.newestLinkUrl'><data:post.newestLinkText/></a>
        </span>
      </b:if>

      <span class='reaction-buttons'>
        <b:if cond='data:top.showReactions'>
          <table border='0' cellpadding='0' cellspacing='0' width='100%'><tr>
            <td class='reactions-label-cell' nowrap='nowrap' valign='top' width='1%'>
              <span class='reactions-label'>
              <data:top.reactionsLabel/></span> </td>
            <td><iframe allowtransparency='true' class='reactions-iframe' expr:src='data:post.reactionsUrl' frameborder='0' name='reactions' scrolling='no'/></td>
           </tr></table>
        </b:if>
      </span>

      <dl id='comments-block'>

        <b:loop values='data:post.comments' var='comment'>
          <dt expr:class='"comment-author " + data:comment.authorClass' expr:id='data:comment.anchorName'>
            <a expr:name='data:comment.anchorName'/>
            <b:if cond='data:comment.authorUrl'>
              <a expr:href='data:comment.authorUrl' rel='nofollow'><data:comment.author/></a> on                 <data:comment.timestamp/>
            <b:else/>
              <data:comment.author/>
            </b:if>
            <data:commentPostedByMsg/>
          </dt>

3- Text berwarna merah itu ialah code "reaction" yang saya tambah di bahagian
Yang penting code tersebut mestilah berada di antara <body> dan </body>


4- Saya meletakkan code tersebut sebelum line comment dan widget reaction tersebut juga akan terletak di atas widget comment. Tengok screenshot nya dulu:

Reaction_widget

Atau copy code warna merah itu di sini
Read rest of entry

How To Become IP Partner


NOTE: THIS OFFER IS LIMITED

IP Partner ialah bermakna teman blogging saya di Internet Peers. Memang ianya sangat berbeza dengan Follower. Untuk menjadi IP Partner, sila isikan maklumat yang diperlukan di sebuah borang. Borang boleh dapatkan di sini.

Sila isi maklumat tersebut dan email ke platligor@gmail.com. Saya akan review maklumat dan blog anda tersebut secepat mungkin.

Kelebihan IP Partner:
1- Blog anda akan berada pada homepage IP
2- Saya akan cuba beri komitmen yang lebih berbanding pelawat lain
3- Saya akan berkongsi tips/teknik yang bagus
4- Saya akan cuba membantu dalam hal-hal komputer
5-  Dan banyak lagi tentang info-info berguna

IP Partner akan berada di sebelah kanan homepage IP. Sila lihat screenshot:

IP Partner
Read rest of entry

Mencari Perkataan Google

Saya sekarang sedang menggunakan Ubuntu 9.10 dengan code name Karmic Koala. Web browser yang saya gunakan ialah Mozilla Firefox. Kerap kali saya pergi ke homepage Google. Rasanya lebih kurang dua atau tiga ratus kali pergi ke Google Homepage. Tetapi kali ini baru saya perasan dengan gambar Google tersebut. Sila tengok gambar di bawah yang sama dengan apa yang saya nampak.

where google 1

Saya lihat beberapa perkataan dan gambar seorang pemain hoki ais lelaki. Pemain sedang tersebut memukul bola hoki. Nampak macam laju jer bola itu. Kalau kurang jelas, sila tengok gambar di bawah ini pula.

where google 2

Dari gambar itu, saya nampak jelas huruf "G", "o" dan "e"(warna kuning). Bola hoki yang dipukul oleh pemain lelaki tersebut itu mungkin merujuk atau menggantikan huruf "o". Ok, saya anggap saja bola hoki itu ialah huruf "o". Seterusnya saya mulakan mengambil huruf dari gambar tersebut dengan turutan kiri ke kanan. Huruf yang saya dapat ialah "G","o","o","l","e" dan menjadi Goole. Saya tidak dapat menemui huruf "g" yang kedua untuk menjadikan Google. Ataupun mungkinkah selama ini saya telah tersilap eja Google itu sebenarnya ialah Goole. Sudah bertahun saya menggunakan Google sebagai search engine utama saya.

Sampai sekarang saya masih belum menemui huruf "g" ayng kedua dalam perkataan Google. Kepada sesiapa yang telah menemui huruf "g" tersebut, silalah comment dan beritahu saya di manakah huruf "g" tersebut berada.
Read rest of entry

My Youtube Layout (IP)

Untuk Youtube, saya masih juga menggunakan Stylish yang boleh didapatkan di sini. Sila baca post yang berkaitan di sini(Google) dan di sini(GMail).

Lihat screenshot sebagai bukti dan inspirasi:

stylish Youtube IP

Untuk install theme tersebut, boleh pergi ke sini atau dapatkan versi code-nya di sini

Untuk explaination, boleh rujuk di post "My Facebook Layout (IP)"
Read rest of entry

Kompleks gas cecair terbesar di dunia

Kompleks Gas Cecair(LNG) Petronas di Bintulu Sarawak adalah yang terbesar di dunia terletak di satu lokasi.Ia mempunyai keluasan 276 hektar menyamai saiz 402 padang bola.Pembinaan kompleks ini membabitkan kos sebanyak RM16.6 bilion.Kompleks ini mempunyai tiga loji,mampu mengaluarkan 23 juta tan metrik LNG setahun.Pasaran utama LNG Malaysia ialah Jepun,Taiwan dan Korea Selatan.Sehingga Mei 2003,rizab gas asli negara dianggarkan berjumlah 87.48 trilion kaki padu.


Read rest of entry

Audio[TEST]

I AM VERY SORRY FOR THIS PROBLEM


BUT THIS POST IS STILL...


Under Construction


Sorry for this problem but i hopes you will comes and check again next time,..
Read rest of entry

Harga sebuah rumah di Jepun

120 juta penduduk di jepun tinggal di tanah seluas 1/25 keluasan Amerika.Manakala 66% muka buminya adalah bergunung ganang dan hanya 14% sahaja keluasan tanahnya sesuai dibina bangunan dan penempatan.Faktor ini antaranya membuatkan harga rumah di Jepun khususnya Tokyo adalah yang tertinggi di dunia.Data tahun 2000 dari "Japanese Association of Real Estate Appraisal" menunjukkan harga seunit rumah di Tokyo bernilai 109 juta yen,berbanding 101 juta yen di London,Frankfurt(47 juta yen),New York(38 juta yen) dan Paris(28 juta yen).


Read rest of entry

Find File With Specific Size

Kali ini saya ingin berkongsi cara untuk mencari file mengikut saiz yang kita tetapkan. Cara ini mudah untuk mengesan file yang banyak menggunakan "hardisk space" kita. Seterusnya kita dapat menjimatkan hardisk space kita untuk memuatkan file yang lebih penting.

NOTE: Saya mencuba di BackTrack 4 Final sahaja. Tidak akan working jika di Windows OS

Sebagai testimonal, saya ingin mencari file yang ber-saiz 1gb keatas(+1gb). Susah kalau kene check satu-satu dengan klik kanan > properties. Memang penat la nak check. Kena file lebih dari seribu, raya tahun depan pun belum tentu dah siap.

Jom teruskan langkah mencari file tersebut. Pertama, run konsole anda atau apa-apa console lain yang anda guna. Tidak perlu login sebagai root.

Taip/paste command ini:

find /media/Disk -size +1G -print

Sedikit explaination yang saya tahu(sila rujuk doc untuk lebih tepat dan detail)

find= command yang digunakan
/media/Disk= Lokasi untuk pencarian(Disk merupakan partition yang saya telah mount)
-size= Option yang digunakan untuk mengunakan saiz/size option
+1G= Untuk mencari file size lebih dari 1 Gigabyte
-print= option untuk mempamerkan nama file yang dijumpai

Ini contoh yang akan keluar(result tidak akan sama dengan komputer anda)

urname@bt:~$ find /media/Disk -size +1G -print
/media/Disk/Backup files/Games/Angels Online/data1.pak
/media/Disk/Backup files/Games/AO Project/Angels Online/data1.pak
/media/Disk/Backup files/Games/GTA SA/audio/SFX/SPC_GA
/media/Disk/Others/Linux OS/Linux Dist/BackTrack/bt4-final.iso
/media/Disk/pagefile.sys
/media/Disk/Downloads/The.Karate.Kid.2010.CAM.XVID-WBZ.[www.FilmsBT.com]/The.Karate.Kid.2010.CAM.XVID-WBZ.avi
urname@bt:~$


Jadi, saya tahu bahawa di dalam partition tersebut, ada 6 file yang bersaiz lebih dari 1gb iaitu:

1- data1.pak (Database Game)
2- data1.pak(file di lokasi lain)
3- SPC_GA (GTA File)
4- bt4-final.iso (BT live DVD)
5- pagefile.sys (paging)
6- The.Karate.Kid.2010.CAM.XVID-WBZ.avi (Movie)

Sila cuba. Saya hanya ingin berkongsi command basic di Linux. Hanya untuk menambah bilangan post.he3
Read rest of entry

Best Place To Run Mocp

Hi, saya ingin menulis lagi mengenai Linux/Linux topic. Di Linux juga seperti Windows semestinya Linux mempunyai "media player" untuk memainkan file seperti mp3,avi,mpeg,mkv dan lain-lain dan bermacam format lagi. Tapi kali ini, saya hanya ingin fokuskan kepada format mp3 saja. Mocp atau nama sebenarnya ialah Music On Console Player sememangnya perlu di-run pada console session. Kalau di Windows ialah CMD (Command Prompt) tapi malang sekali kerana Windows tidak mempunyai applikasi sebegini. Mocp hanya untuk Open Source OS seperti Linux.

Jika anda di Debian based misalnya Ubuntu dan juga BackTrack (sejak BackTrack beralih ke Debian) anda boleh meng-install mocp dengan menaip:

sudo apt-get install moc

package-nya ialah moc kerana Music On Console. Masukkan password anda apabila diminta kerana ini berkenaan dengan sistem dan Linux tidak akan install atau mengusik apa-apa sistem anda tanpa kebenaran dari root.

Jika sudah selesai proses install-nya. buka Terminal(jika di Ubuntu) dengan cara tekan ALT(hold) + F2 dan menaip "gnome-terminal" dan jika di BackTrack, tekan ALT(hold) + F2 dan menaip "konsole". Dengan ini, system akan membuka console untuk anda.

Seterusnya sila taip "mocp" untuk run-kan Music On Console Player. Ya, package yang anda install(moc) dan untuk menggunakan moc, anda perlu menaip mocp kerana mocp itu barulah applikasi/application-nya.

Dengan run-kan mocp pada console tersebut, anda juga ada pilihan lain dan cara ini yang saya syorkan/prefer. Caranya ialah run mocp pada "Yakuake" iaitu Quake-style terminal emulator based on KDE Konsole technology. Jika di BackTrack, Yakuake adalah tersedia(built-in) jika di Ubuntu, anda perlulah install-nya terlebih dahulu.

Cara run Yakuake ialah dengan menekan ALT(hold) + F2 dan menaip "yakuake". Anda boleh membuka/mempamerkan Yakuake dengan cara menekan F12(default). Maka yakuake akan keluar dari atas. dan run-kan Mocp dengan menaip "mocp". Sila tengok screenshot dibawah:

yakuake_linux

yakuake_mocp

Jika anda ingin "minimiz" Yakuake, anda boleh lakukan dengan menekan F12. Dan untuk mempamerkan kembali Yakuake, tekan F12 semula.

NOTE: F12 adalah shortcut untuk minimize dan show Yakuake
Read rest of entry
 

About Me

My photo
Masih menuntut di UITM.Mula mengenali dan berminat dengan internet pada umur 16 tahun.Menulis blog untuk mengisi masa lapang di samping membuka komuniti serta menyediakan kemudahan kepada semua.Terima Kasih kerana melawat blog ini.

IP Follower

Term of Use

>All post are free to copy or duplicate for any what content EXCEPT for post that have my trademark at the bottom.
>Please don't redirect download LINK/URL from this site without permission from author.
>Never use this site content for commercial purposes.
>Do not post comment with another language except for English & Bahasa.

You can help me by telling your friend, family and college members about this site.